Landendag Syrië

Doel Sinds 2014 zijn jaarlijks de meeste asielverzoeken in Nederland afkomstig van Syriërs. Het hoogtepunt was 2015, toen zochten bijna 28.000 Syriërs bescherming in Nederland. In 2019 waren en nog zo’n 3.700 aanvragen van Syriërs in Nederland. Syrië is nog steeds regelmatig in het nieuws en het conflict sleept zich voort.

Het doel van de landendag Syrië is om Syrische cliënten zo goed mogelijk te kunnen ondersteunen. Dit doel wordt o.a. bereikt door deelnemers inzicht te verschaffen in de diversiteit van het land. De culturele en sociale aspecten, het leven onder een dictatuur, vluchten uit Syrië, jihadisme en de oorlog als onderdeel van de complexe regionale conflicten in heel het Midden-Oosten.
Doelgroep Medewerkers die zich bezighouden met juridische en maatschappelijke begeleiding.
Vooropleiding
Omschrijving De landendag Syrië zal inhoudelijk verzorgd worden door Asia Lababidi en Evert-Jan Grit.

Wie is Asia?
"In oktober 2016 ben ik naar Nederland gekomen. Ik heb sociologie gestudeerd en als social worker in Syrië gewerkt bij een organisatie voor vrouwen die slachtoffer zijn van oorloog en geweld. In Nederland heb ik verschillende activiteiten ondernomen en op verschillende plekken gewerkt, vooral met vluchtelingen. Nu werk ik als maatschappelijk werker bij Su International Zorg en als onderzoekondersteuner bij Centrum ’45.
Ik vind het heel belangrijk om verbinding te maken tussen mensen van verschillende culturen. Dit doe ik door vluchtelingen te helpen met het begrijpen van de Nederlandse cultuur. En ook door andere culturen bekend te maken voor Nederlanders. Zo hoop ik bij te dragen aan een samenhangende samenleving waarin begrip is voor de ander.”

Asia zal onder meer ingaan op culture en sociale aspecten.

LET OP: De presentatie van Asia zal gedeeltelijk in het Engels zijn.

Wie is Evert-Jan?
"Ik ben 48 jaar, getrouwd en heb twee kinderen van 10 en 13 jaar. Ik werk al 14 jaar bij de vredesorganisatie PAX, bij het Midden-Oosten programma. De laatste zes jaar houd ik me bijna fulltime bezig met Syrië. Ik ben met name geïnteresseerd in het samenwerken met jonge activisten: “doeners” die ondanks de extreme situatie door blijven gaan en zich vaak heel praktisch in blijven zetten voor hun idealen. Ik ben vaak in Syrië geweest: als reisbegeleider, reiziger en natuurlijk voor mijn werk bij PAX. De laatste keer was in december 2010, in Damascus, maar ik hoop dat ik er ooit nog naartoe kan gaan. Syrië ben ik beter gaan leren kennen na 2011, door mijn werk en de zeer intensieve contacten met Syriërs. Maar ook hier geldt: hoe meer je ergens in induikt hoe meer je beseft dat er nog zoveel te leren valt…. Naast mijn werk houd ik ontzettend veel van wielrennen, schaatsen, koken en wandelen."

Evert Jan zal onder andere de (sociale) geografie, de relevante recente geschiedenis en de huidige veiligheids- en mensenrechtensituatie behandelen.

Tijdens de landendag is er volop mogelijkheid om uw inhoudelijke vragen te stellen. En met collega’s in gesprek te gaan over een aantal begeleidingsaspecten.

Opleidingsdata en inschrijven

Klik op inschrijven achter de training van uw keuze om het inschrijfformulier te openen.
Naam opleidingStartdatumEinddatumLocatieVrije plaatsenInschrijven
 
Landendag SyriëOp de wachtlijstInschrijven