Themadag Vormgeven aan het leven in Nederland na de vlucht

Doel VluchtelingenWerk heeft ‘zelfredzaamheid’ en de begeleiding op weg daarheen hoog in het vaandel staan. Maar kunnen wij daarin misschien nog beter aansluiten bij de wensen van cliënten? Wat zijn de uitdagingen die vluchtelingen tegenkomen en hoe kan VluchtelingenWerk daarin ondersteunen? In verschillende workshops zal op dit thema worden ingegaan. Het grootste deel van de workshopleiders is zelf als vluchteling naar Nederland gekomen en zal vanuit eigen ervaring én expertise op het thema ingaan.
Doelgroep Vrijwilligers, stagiairs en betaalde krachten werkzaam bij VluchtelingenWerk
Vooropleiding -
Omschrijving Inschrijven voor de workshops kan vanaf 09.15 uur op de dag zelf.

Programma

09.15 uur Inloop, inschrijven, koffie, thee

10.00 uur Welkom en toelichting programma

10.15 uur Inleiding door Senad Alic

10.45 uur Koffie/thee + naar de zalen

11.00 uur Workshopronde 1

12.15 uur Lunch

13.30 uur Workshopronde 2

14.45 uur Pauze

15.00 uur Workshopronde 3

16.15 uur Einde workshopronde 3

16.30 uur Afsluiting themadag

17.00 uur Einde themadag

Overzicht van de workshops en sprekers:

Senad Alic
Senad (Sarajevo-Bosnië) studeerde in 1987 af aan de universiteit van Nis. Sinds 1992 woont hij in Nederland waar hij zich heeft ontwikkeld tot de veelzijdig kunstenaar die hij nu is. Senad is o.a. verbonden aan de stichting “de Vrolijkheid”, artistiek leider van Stichting ‘de Werkelijkheid’ en als gastdocent werkzaam aan onder andere de Hogeschool van Amsterdam, de PABO en middelbare scholen. Senad zal voor ons de opening van de dag verzorgen. Daarnaast zal Senad ook een workshop geven; 'Je dromen volgen in een vreemd land'.

Amela Ibrisimovic - Workshop ' Een vreemde taal leren in een vreemd land'
Amela is in 1995 uit Bosnië en Hercegovina gevlucht. Inmiddels heeft zij haar plekje onder de Nederlandse hemel gevonden.
Zij omschrijft zichzelf als energiek en sociaal, met passie voor koken en eten en de diversiteit van verschillende culturen. Zij is de trotse moeder van een dochter die multicultureel opgevoed is, namelijk Nederlands, Koerdisch en Bosnisch.
Niet iedereen heeft dezelfde manier van leren. In de workshop staat zij stil bij het leren van een vreemde taal: wat helpt daarbij en wat kan belemmerend zijn? Amela zegt dat het een gezellige interactieve workshop wordt, waarin zij ook haar eigen ervaringen met het leren van een vreemde taal zal delen.

Michael Etel; Workshop 'Onderwijs in een vreemd land'
Michael is in 1983 als 17-jarige vluchteling vanuit Eritrea naar Nederland gekomen. Na de Nederlandse taalcursussen (en inburgering) heeft hij bestuurskunde gestudeerd. Vervolgens heeft hij bij als trajectbegeleider bij Vluchtelingenwerk Amsterdam gewerkt. Sinds 2000 werkt hij bij de gemeente Amsterdam, eerst als teammanager Inburgering en sinds 2008 als clustermanager bij de afdeling Onderwijs en Leerplicht.
In de workshop gaat hij het o.a. hebben over:
1) De uitdaging die vluchtelingen tegenkomen bij het volgen van onderwijs
2) De verantwoordelijkheid van de vluchtelingouders voor de schoolgang van hun kinderen
3) Schooluitval van vluchtelingjongeren en de oorzaken daarvan

Amir Janbaz; Workshop 'Arbeidsparticipatie in een vreemd land'
Amir komt oorspronkelijk uit Afghanistan en woont sinds 1994 in Nederland. Na het Inburgeringtraject heeft hij de opleiding Sociale dienstverlening en vervolgens maatschappelijke werk en dienstverlening gedaan. Tijdens en na zijn studie heeft hij 9 jaar bij VluchtelingenWerk in Dordrecht gewerkt. Sinds 2008 werkte hij eerst een jaar bij de Jeugdzorg en daarna als casemanager bij gemeentes. Nu is hij werkzaam bij de IJsselgemeenten als casemanager activering en zorg.
In zijn workshop zal Amir o.a. ingaan op de vraag ‘wat maakt de arbeidsparticipatie zo moeilijk voor vluchtelingen?’ en de mogelijkheden vanuit De Participatiewet.

Nafisa Osman; Workshop 'Gezondheid in een vreemd land'
Nafisa is gezondheidsvoorlichter bij de GGD Hart voor Brabant en lid van de vluchtelingenadviesraad van Vluchtelingenwerk. Totdat zij lid werd van de adviesraad heeft Nafisa vele jaren als contactpersoon en voorlichter bij VluchtelingenWerk Zuid-Nederland gewerkt.
Nafisa zal tijdens haar workshop ingaan op positieve gezondheid (dagelijks functioneren, mentaal welbevinden, lichaamsfuncties, zingeving, kwaliteit van leven en sociaal participeren).

Opleidingsdata en inschrijven

Klik op inschrijven achter de training van uw keuze om het inschrijfformulier te openen.
Naam opleidingStartdatumEinddatumLocatieVrije plaatsenInschrijven
 
Themadag Vormgeven aan het leven in Nederland na de vluchtOp de wachtlijstInschrijven